Teacher
|
IANNELLI FRANCESCA
(syllabus)
During the course, we will particularly engage with the multifaceted philosophical category of taste, first in 18th-century aesthetics (from Hume to Kant), and then consider its philosophical (in Feuerbach) and artistic interpretations and resonances in cinema, literature (e.g., futurism) and contemporary art, both Western and Eastern.
(reference books)
- David Hume, La regola del gusto, in D. Hume, La regola del gusto e altri saggi, a cura di G. Preti, Abscondita, Milano 2006, pp. 11-33. - Immanuel Kant: Riflessioni sul Gusto. Centro Internazionale Studi di Estetica, no. 436 and 485 (p. 28), no. 744 (p. 41), no. 747 (p. 42), no. 767 (p. 43), no. 868 (p. 55), no. 1512 (pp. 74-76). - Immanuel Kant: Critica della facoltà di giudizio, edited by Emilio. Garroni and Hansmichael Hohenegger, Turin, Einaudi, 1999, pp. 46-55, §6-9.
By choice: - L' uomo è ciò che mangia di Ludwig Feuerbach Bollati Boringhieri, a cura di Andrea Tagliapietra, Bollati Boringhieri, 2017. - Cucina Futurista, Manifesti teorici, menu e documenti, a cura di G. A. Pantasso, Abscondita 2015, pp. 11-27.
Attending students should choose only one paper from the following four essays (all required for nonattending students) in: Dal gusto al disgusto. L'estetica del pasto di M. Mazzocut-Mis, Raffaello Cortina Editore, Milano, 2015:
- VINCENZI, Paola, La rivoluzione dei sensi, pp. 15-52. - MAZZOCUT-MIS, Maddalena, A Tavola!... Nel Settecento, pp. 61-93. - FELOJ, Serena, Dal gusto palatale alla morale. Il disgusto come sentimento, pp. 127-145. - BERTOLINI, Michele, Lo spettatore alla prova del disgusto, pp. 181-201.
A text of your choice from the following:
- Donald Richie, Sull’estetica giapponese, Lindau, Torino 2009. - Aldo Tollini, La cultura del tè in Giappone e la ricerca della perfezione, Einaudi, Torino 2014 (Introduction, ch. 1, 2 and 6)
Classroom viewing followed by discussion and by a written questionnaire of the following Films (viewing of which is also mandatory for nonattendees) is planned:
Il gusto degli altri, di Agnès Jaoui, Francia, 2000 Le ricette della signora Toku, di Naomi Kawase, Giappone, 2015 Tampopo, di Jūzō Itami, Giappone, 1985 Everyday is a good day, di Omori Tatsushi 2018 Vatel, di Roland Joffé, Francia/Gran Bretagna, Belgio, 2000 Il pranzo di Babette, di Gabriel Axel, Danimarca, 1987 Vita futurista, di Arnaldo Ginna, Italia, 1916 Morte di un maestro del tè, di Kei Kumai, Giappone, 1989 Eat, di Andy Warhol, USA, 1963 Julie & Julia, di Nora Ephron, USA, 2009 Big Night, di Stanley Tucci e Campbell Scott, USA, 1996 Lunchbox, di Ritesh Batra, India/Francia/Germania/USA/Canada, 2014
|