Teacher
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TINO PIETRO
(syllabus)
Unit II - 36 hours – 6 cfu. The consumptions by Italians from national unity to the end of the twentieth century. The course aims to give an account of the great changes that, at the same time with socio-economic, political and cultural transformations, have marked the consumptions by Italians from national unity to the end of the twentieth century. Particular attention will be paid to the analysis of the evolution of food consumptions, in their geographical and social articulation.
(reference books)
Unit II - 36 hours – 6 cfu. The consumptions by Italians from national unity to the end of the twentieth century. - E. Scarpellini, L’Italia dei consumi. Dalla Belle Époque al nuovo millennio, Laterza, Roma-Bari 2008. - Storia d’Italia. Annali, 13. L’alimentazione, a cura di A. Capatti, A. De Bernardi, A. Varni, Einaudi, Torino 1998, i seguenti saggi: M.L. Betri, L’alimentazione popolare nell’Italia dell’Ottocento (pp. 5-22), F. Taddei, Il cibo nell’Italia mezzadrile fra Ottocento e Novecento (pp. 23-38), G. Ciampi, L’alimentazione popolare a Roma e nell’Agro romano (pp. 39-61), V. Zamagni, L’evoluzione dei consumi fra tradizione e innovazione (pp. 169-204). One of the following books at the choice: - G. Aliberti, Dalla parsimonia al consumo. Cento anni di vita quotidiana in Italia (1870-1970), Le Monnier, Firenze 2003. - D. Gentilcore, Italiani mangiapatate. Fortuna e sfortuna della patata nel Belpaese, il Mulino, Bologna 2013. - M. R. Storchi, Il poco e il tanto. Condizioni e modi di vita degli italiani dall’unificazione ad oggi, Liguori Editore, Napoli 1999. - P. Sorcinelli, Gli Italiani e il cibo. Dalla polenta ai cracker, Bruno Mondadori, Milano 1999.
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