BIOLOGIA I
(objectives)
Il corso vuole fornire le conoscenze di biologia di base dei diversi gruppi viventi (batteri, alghe, lieviti e altri funghi, licheni, piante superiori, animali) che hanno rilievo nel settore alimentare, tracciandone aspetti morfologici, strutturali, metabolici, evoluzionistici ed ecologici. nelle esercitazioni saranno mostrati gli elementi peculiari e caratterizzanti dei vari taxa.
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Code
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20410101 |
Language
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ITA |
Type of certificate
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Profit certificate
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Module: BIOLOGIA I - MODULO 1
(objectives)
Il corso vuole fornire le conoscenze di biologia di base dei diversi gruppi viventi (batteri, alghe, lieviti e altri funghi, licheni, piante superiori, animali) che hanno rilievo nel settore alimentare, tracciandone aspetti morfologici, strutturali, metabolici, evoluzionistici ed ecologici. nelle esercitazioni saranno mostrati gli elementi peculiari e caratterizzanti dei vari taxa.
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Code
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20410101-1 |
Language
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ITA |
Type of certificate
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Profit certificate
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Credits
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3
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Scientific Disciplinary Sector Code
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BIO/03
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Contact Hours
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28
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Type of Activity
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Basic compulsory activities
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Teacher
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BARTOLI Flavia
(syllabus)
THE FIRST LIVING ORGANISMS AND SPECIATION PROCESSES DURING THE EVOLUTION. ORIGIN OF THE PROKARYOTIC AND EUKARYOTIC FORMA. THE LIFE IN AQUATIC AND TERRESTRIAL ENVIRONMENTS. ALGAE, FUNGI AND OTHER TALLOPHYTES: THEIR PECULIARITY FROM THE TAXONOMIC AND METABOLIC POINT OF VIEW. THE HIGHER PLANTS AND THEIR MORPHOLOGICAL AND PHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS, WITH BASIC INFORMATION ON PRIMARY AND SECONDARY METABOLIC FEATURES. THE ANIMALS: THEIR ORIGIN AND MORPHOLOGICAL-STRUCTURAL AND METABOLIC FEATURES TROUGH THE EVOLUTION. BASIC INFORMATION ON THEIR USE AS SOURCE OF FOOD.
(reference books)
SADAVA D., HILLIS D.M. HELLER H.G., BEREMBAUM M.R. BIOLOGIA. VOL. 3, L’EVOLUZIONE E LA BIODIVERSITÀ. ED. ZANICHELLI, BOLOGNA.
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Dates of beginning and end of teaching activities
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From 01/10/2016 to 20/12/2016 |
Delivery mode
|
Traditional
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Attendance
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Mandatory
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Evaluation methods
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Oral exam
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Module: BIOLOGIA I - MODULO 2
(objectives)
Il corso vuole fornire le conoscenze di biologia di base dei diversi gruppi viventi (batteri, alghe, lieviti e altri funghi, licheni, piante superiori, animali) che hanno rilievo nel settore alimentare, tracciandone aspetti morfologici, strutturali, metabolici, evoluzionistici ed ecologici. nelle esercitazioni saranno mostrati gli elementi peculiari e caratterizzanti dei vari taxa.
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Code
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20410101-2 |
Language
|
ITA |
Type of certificate
|
Profit certificate
|
Credits
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3
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Scientific Disciplinary Sector Code
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BIO/05
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Contact Hours
|
28
|
Type of Activity
|
Basic compulsory activities
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Teacher
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DI GIULIO ANDREA
(syllabus)
THE FIRST LIVING ORGANISMS AND SPECIATION PROCESSES DURING THE EVOLUTION. ORIGIN OF THE PROKARYOTIC AND EUKARYOTIC FORMA. THE LIFE IN AQUATIC AND TERRESTRIAL ENVIRONMENTS. ALGAE, FUNGI AND OTHER TALLOPHYTES: THEIR PECULIARITY FROM THE TAXONOMIC AND METABOLIC POINT OF VIEW. THE HIGHER PLANTS AND THEIR MORPHOLOGICAL AND PHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS, WITH BASIC INFORMATION ON PRIMARY AND SECONDARY METABOLIC FEATURES. THE ANIMALS: THEIR ORIGIN AND MORPHOLOGICAL-STRUCTURAL AND METABOLIC FEATURES TROUGH THE EVOLUTION. BASIC INFORMATION ON THEIR USE AS SOURCE OF FOOD.
(reference books)
SADAVA D., HILLIS D.M. HELLER H.G., BEREMBAUM M.R. BIOLOGIA. VOL. 3, L’EVOLUZIONE E LA BIODIVERSITÀ. ED. ZANICHELLI, BOLOGNA.
Hours: every day of the week by appointment by email (andrea.digiulio@uniroma3.it)
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Dates of beginning and end of teaching activities
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From 01/10/2016 to 20/12/2016 |
Delivery mode
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Traditional
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Attendance
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Mandatory
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Evaluation methods
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Oral exam
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