Teacher
|
GUIDI ALESSANDRO
(syllabus)
The course is structured in two 36 hours modules.
The first module deals with the acquisition of general themes of pre- and protohistoric archaeology (status, history [specially the Italian scene]) and will be dedicated also to the visit of Roman prehistoric museums and/or archaeological sites. The second one will deal with the theme "Prehistory of food"; the argument is a survey of methods (bioarchaeology, physical antropology, palaeoecology) used for the riconstruction of the diet in pre- and portohistory. We'll visit the Viterbo exhibition Tuscia Food Valley, with a rich archaeological section and some experts will givw lessons on practical case-studies.
(reference books)
Bibliography of the first module Texts for the exam
F. Martini, Archeologia del Paleolitico. Storia e culture dei popoli cacciatori-raccoglitori, Carocci editore, Roma 2008 (con DVD) A.Pessina, V.Tinè, Archeologia del Neolitico. L'Italia tra VI e IV millennio a.C.., Carocci editore, Roma 2008 (con CD-ROM) D.Cocchi Genick, Preistoria, Verona 2009, pp.199-285 A.Guidi, Preistoria della complessità sociale, Laterza, Roma-Bari 2000, pp. 140-193.. A.M.Bietti Sestieri, L’Italia nell’età del bronzo e nell’età del ferro, Roma 2010, pp. 171-348
Bibliography of the second module
The texts will be chosen during the lessons. Not attending students: for the first module all the texts for the exam and the following texts:
M.Pacciarelli, Dal villaggio alla città. La svolta protourbana del 1000 a.C. nell’Italia tirrenica, Firenze 2000, pp.71-139 e 165-179
A.Guidi, La presenza dell'uomo: dall'economia di sopravvivenza alla nascita dello Stato, in P.Sommella (a cura di), Atlante del Lazio antico. Un approfondimento critico delle conoscenze archeologiche, Istituto Nazionale di Studi Romani, Roma 2003, pp. 27-55.
|