Derived from
|
20702491 STORIA DELL'AGRICOLTURA in History, Geography, and International Cooperation L-42 N0 (A-Z) TINO PIETRO
(syllabus)
Unit I - 6 cfu (36 hours). The Italian agriculture from the “agricultural revolution” to the “end of the farmers”. The course aims at reconstructing, in the framework of the European context, the essential moments and aspects of the transformation processes that during the centuries XIX-XX marked the Italian agriculture. A particular attention will be paid to the analysis of the property structure changes and of the related forms of management, of the farming and productive transformations in relation to the environmental peculiarities of the different Italian territorial contexts and to the market’s dynamics, until the wide rural hexode and the radical and rapid affirmation of industrial agriculture in the second part of the 20th century.
(reference books)
Unit I - 6 cfu (36 hours). - Accademia dei Georgofili, Storia dell’agricoltura italiana, vol. III, L’Età contemporanea, tomo 1, Dalle «rivoluzioni agronomiche» alle trasformazioni del Novecento, a cura di R. Cianferoni, Z. Ciuffoletti, L. Rombai, Edizioni Polistampa, Firenze 2002, i seguenti saggi: C. Pazzagli, Colture, lavori, tecniche, rendimenti (pp. 53-93); G. Coppola, La proprietà della terra, i percettori dei prodotti e della rendita (pp. 217-284). - P. Bevilacqua (a cura di), Storia dell’agricoltura italiana in età contemporanea, vol. II, Uomini e classi, Marsilio, Venezia 1990, i seguenti saggi: G. Massullo, Contadini. La piccola proprietà coltivatrice nell’Italia contemporanea (pp. 5-43); S. Anselmi, Mezzadri e mezzadrie nell’Italia centrale (pp. 201-259); R. Fanfani, Proprietà terriera e azienda agricola nell’Italia del dopoguerra (pp. 415-466). - E. Sereni, Storia del paesaggio agrario italiano, Laterza, Roma-Bari (varie edizioni), (capitoli I, VII-X). One of the following texts: - P. Tino, Campania felice? Territorio e agricolture prima della «grande trasformazione», Meridiana libri- Donzelli, Catanzaro-Roma 1997. - P. Tino, Le radici della vita. Storia della fertilità della terra nel Mezzogiorno (secoli XIX-XX), Rubbettino, Soveria Mannelli 2015. - F. Cazzola, Storia delle campagne padane dall’Ottocento a oggi, Bruno Mondadori, Milano 1996 (Parte prima: capitoli 1 e 2; Parte terza: capitoli 7 e 10). - S. Jacini, I risultati dell’Inchiesta agraria (1884), Introduzione di G. Nenci, Einaudi, Torino 1976 (consultable in library).
|